Friday 8 December 2023

Sate Padang

Bahan Tumis:
1. Bawang merah kecil 13 biji dihiris.
2. 1 sb halia tumbuk, 1 sb bawang putih tumbuk.
3. 1 st kunyit tumbuk.
4. 4 sb lada tumbuk (lada besar je takyah campur cilipadi nanti pedas)
5. Daun salam, daun limau, daun bawang.

1. Tumiskan bahan tumisan kemudian masukkan air secukupnya tengok banyak mana nak buat kuah sate.
2. Perasakan dengan garam aji kiub, dan biar mendidih. (pakai kiub daging lagi sedap)
3. Masukkan sebungkus minyak sate, dan 3 sb pemasak kambing. (boleh beli online rempah2 ni)
4. Kemudian masukkan bancuhan tepung beras (tepung beras bancuh dengan air dan blend bagi halus supaya kuah tak berketul) laju2 sambil kacau kuah. Adjust dengan air lagi jika perlu.

Sate:
1. Potong dan basuh daging.
2. Bumbu kuning 1-2 senduk diblend dengan buah keras 4 biji, serbuk ketumbar 1 sb, lada merah 5 batang, dan cilipadi 1 (buat2 syarat rasa pedas).
3. Tumis kering2 atas pan baru letak minyak, daun limau dan daun salam, masukkan daging tadi, blackpepper sedikit, garam aji kiub, masukkan air dan tutup masak sampai kering dan dagingnya lembut. Tambah air sampai daging empuk.
4. Dah siap baru cucuk dengan lidi dan bakar atas pan. Serve dengan kuah tadi dan bawang goreng serta keropok kalau ada.