Thursday, 7 June 2018

Popia Nestum / Coklat

Popia Nestum:
1. Potong tengah kulit popia supaya dapat dua bahagian. (nak gulung popia baru keluarkan dari peti ais ok, sebab kulit popia cepat kering)
2. Ambil chopstick / straw, sediakan alas rata macam chopping board ke kan, gulung popia tu semua.
3. Gam kan hujung popia dengan bancuhan tepung gandum. (Tepung gandum bancuh dengan air sikit, so dia akan sticky2 gitu, buat gam kulit popia tu ok)
4. Gunting popia tadi serong2, kemudian goreng popia.
5. Dalam mangkuk lain, masukkan 1 cawan nestum cereal, setengah cawan horlicks, 1/3 cawan gula kastor, blend kan sekejap.
6. Gaulkan popia goreng tadi dengan serbuk campuran nestum tadi.

Popia Coklat:
1. Lepas goreng popia, dalam satu mangkuk lain letakkan butter sedikit, dan coklat masakan (agak2 sendiri ikut banyak mana popia kita), kemudian cairkan dalam microwave atau guna kaedah double boiling. *butter jangan banyak sangat
2. Gaulkan popia dengan coklat tadi dan sediakan mangkuk lain, masukkan nestum cereal.
3. Masukkan popia bersalut coklat tadi di mangkuk nestum, golek/gaulkan popia coklat dengan nestum.