Friday, 14 September 2018

Ayam Masak Kari / Kari Kering / Kari Sardin / Kari Telur

Ayam : Nak atau taknak goreng dulu depends citarasa diri sendiri.

Kari Kering : yang ni ayam kene goreng dulu.
1. Tumis 4 sekawan, hirisan bawang merah / putih / halia, atau senang masukkan je bumbu putih, dan daun kari.
2. Kemudian masukkan cili kering 2 sudu besar, sampai pecah minyak.
3. Masukkan serbuk kari dalam 2sb dan sedikit air utk larutkan sikit, kene tumis sampai pecah minyak ! atau kering sikit
4. Masukkan lagi 1/4 cawan air, tumis smpai pecah minyak.
5. Masukkan sos tiram 2sb, asam keping 1, kiub garam aji, gula jika perlu, masukkan lagi air ikut kepekatan sendiri.
6. Masukkan ayam dan gaul.

Version Ibu:
1. Panaskan minyak, tumis 4 sekawan, bawang merah hiris, masuk daun kari, masuk bumbu kuning 2/3 sudu macamtu, kalau takde masuk bumbu putih. 
2. Bila dah pecah minyak garing, masuk serbuk kari bila dah pecah minyak garing, masuk ayam.
3. Bila dah sebati ayam dgn tumisan, masukkan santan dan air, perasakan kiub garam aji asamkeping atau tomato, gula jika perlu.

-Kalau ayam digoreng, masuk ayam last. Nak sedap boleh letak bendi. Pes kari boleh campur sikit serbuk cili 1 sudu.
-Kalau sardin terus masukkan je skali dgn sos sardin tu, buang tulang sardin jgn lupa.
-Kalau telur, direbus kemudian kupas kulit dan goreng.