Wednesday, 6 June 2018

Molten Lava Cake

1. 1 cawan dark chocolate, 6 sudu butter (kene suhu bilik) - cairkan coklat dengan butter dengan cara double boil, ketepikan.
2. 2 biji telur + 1 kuning telur, 3 sudu besar gula kastor (bukan gula pasir ok), pakai mixer or whisker pukul sampai kekuningan n gula larut.
3. Masukkan secubit garam, sedikit esen vanilla + baking powder (ni optional), pukul sekejap.
4. Masukkan coklat tadi dan pukul lagi sampai sebati.
5. Masukkan tepung gandum 3 sudu besar, guna spatula gaul sebati.
6. Grease ramekins : sapu butter di sekeliling, letak tepung sikit coverkan butter tadi.
7. Cedokkan adunan tadi ke dalam greased ramekins tadi, masukkan dalam freezer 5 min, kalau peti ais belah bawah tu kene at least 30 min.
8. Dah sejuk, baru keluarkan n bakar kat oven pada suhu 180C dalam 10 minit sahaja ! (sebelum bakar makesure dah panaskan oven terlebih dahulu)
9. Keluarkan cake, terbalikkan ramekins kat pinggan kecil, top cake with ice cream.