Sunday, 21 January 2018

Sagu Gula Melaka

Sagu :
1. 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan)
2. Panaskan periuk/kuali, masukkan 3 cawan air, daun pandan simpul, biar didih.
3. Masukkan 5 titis pewarna sirap ros dan sagu. Masak guna api slow dan sentiasa kacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya.
4. Sejukkan dalam loyang. Then boleh masuk peti ais.

Gula Melaka :
1. Panaskan nonstick frying pan, masukkan 1 ketul gula melaka, 1 cawan air, 1 helai daun pandan simpul.
2. Masak semuanya guna api slow sampai gula melaka cair sepenuhnya and pekat.
3. Sejukkan and simpan dalam bekas masuk peti ais.

Susu :
1. Sediakan 1 atau 2 tin susu cair.

Cara serve :
1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas.
2. Tuang gula melaka dan susu cair, ikut citarasa sendiri. Pandai2 adjust manis mana nak.
3. Makan masuk perut.