Sunday, 21 January 2018

Mihun/NasiImpit Soto/Bakso

Sup Soto:
1. Panaskan minyak, tumis 4 sekawan (kayu manis 1, bunga lawang 2 dan cengkih 2, buah pelaga 3) + sup bunjut adabi, kemudian bumbu putih sedikit rempah/serbuk soto 2 sudu besar (serbuk soto Muar), serbuk sup 1 sudu, serbuk kurma 1 sudu.
2. Masukkan 1 inci lengkuas diketuk, 2 btg serai dititik.
3. Masukkan ayam dulu bagi gaul sebati dengan rempah baru masukkan air ikut banyak mana nak utk sup, perasakan garam aji kiubayam serbuk lada sulah, tunggu sampai didih.
4. Dah masak didih boleh taburkan daun bwg daun sup, dan bawang goreng.

Sediakan isi ayam:
1. Perap ayam dada beberapa ketul dengan kunyit dan garam, kemudian goreng dan ketepikan.
2. Ayam goreng dah tak panas boleh carik2kan isi ayam.

Sediakan daun bwg daun sup, bawang goreng, dan sambal kicap.

Bergedil:
1. Kentang buang kulit, potong2 dan gorengkan.
2. Sejukkan kemudian baru tumbuk/lenyekkan kentang dengan daun bwg daun sup dan bawang goreng, garam aji lada sulah cukup rasa.
3. Bentukkan kentang tu bulat2.
4. Telur 1 dikocok kemudian kentang tadi tu salut dengan telur dan goreng.

Celur mihun / rebus ketupat adabi, makan !

*Nasi Impit buat sendiri : takbole pakai beras wangi ye, nisbah 1:3 (1jam stgh)
1. Basuh beras, bilas dan tos. 2 cawan beras masukkan 6 cawan air.
2. Sesekali kacau biar bawah tak berkerak.
3. Bila dah masak, tutup suis. Lenyekkan nasi guna senduk dan boleh tambahkan sedikit minyak masak.
4. Kalau nasi tak cukup lembik boleh tambah air panas sedikit.
5. Dah dilenyek terus tuang dalam loyang dan diimpit padat2. Lapikkan permukaan dengan plastik. Letakkan papan pemotong atas plastik tu dan tindih pulak dengan lesung batu. Letak benda berat supaya cantik kejadiannya. Biarkan sejuk 4 atau 5 jam baru potong.

Cara buat bakso:
- 400gm daging cincang Ramly
- 2 bawang putih ditumbuk
- 1 telur saiz kecil (kalau besar amek 3/4 je)
- 3 sudu tepung ubi, 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- garam aji secukup rasa
- bentukkan jadi bebola, dan masukkan dalam peti ais sementara nak buat sup
- bebola akan timbul bila dah betul masak, renehkan kejap lagi n sup dah siap

Sup Bakso:
1. Panaskan minyak, tumis bumbu putih 3 sudu besar, masukkan 2 buah keras ditumbuk, 1 inci halia diketuk, 1 serai dititik, air ikut banyak mana nak utk sup, bakso dan tulang daging, perasakan garam aji kiubayam serbuk lada sulah dan lada hitam, tunggu sampai didih.
2. Dah masak didih boleh taburkan daun bwg daun sup, dan bawang goreng.

Sambal Bakso:
1. Tumbuk sengenggam cili padi merah dengan 5 bawang putih dan 1 sudu kecil cuka.
2. Tambahkan sedikitttt sup bakso.

Sos cili, dan kicap manis ABC Indon.