Tuesday, 2 January 2018

Ayam Paprik

1. Hiris serong lada merah 1 btg, hiris kasar bawang holland 1 atau bawang merah sederhana besar 1, sediakan daun limau purut buang batang dan racik sedikit, ketepikan.
2. Tumis hirisan bawang putih dan halia serta sebatang serai dititik.
3. Masukkan 2sb cili boh, tumis sampai pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan masak sampai ayam setengah masak dan tunggu sampai kering sedikit air ayam tu.
5. Masukkan sos cili, kalau nk kuah lebih boleh lebihkan sos cili, setengah sudu besar paste tomyum maepranom, sos tiram dan kicap manis sedikit shj, sos ikan sedikit shj and sos ikan ni masin so nanti masa nak perasakan kene adjust garam atau tak perlu pun letak garam kalau dah masin.
6. Masukkan air panas utk berkuah, dan masukkan daun limau purut tadi, dah didih perasakan garam aji gula.
7. Masukkan bahan hiris tadi, boleh masuk cili padi beberapa batang yg dah dipecah2kan kalau nak pedas.