Tuesday, 13 June 2017

Ikan Bilis Masak Kicap / CiliPadi Garing

1. Ikan bilis banyak mana yang nak, goreng.
2. Halia 1/2 atau 1 inci, hiris.
3. Bawang putih 2 ulas, hiris.
4. Bawang merah 4/5 ulas, hiris.
5. Cili pada hijau 4/5 batang, hiris kasar serong.
6. Tumis hirisan kemudian masukkan kicap.
7. Perasakan dengan aji.
8. Masuk ikan bilis goreng dan gaul. (boleh tambah kentang jugak)

CiliPadi Garing : Guna bahan tumbuk macam nak buat nasi goreng kampung / kangkung goreng tu (kemudian boleh perah limau kasturi sebijik bagi masam2 pedas sikit omg sedap!)

Pantang Larang & Tips !!!
-Gaul ikan bilis goreng HANYA BILA MASAKAN DAH SEJUK.
-Goreng ikan bilis kene betul2 goreng sampai garing (tapi jangan sampai hangit pulak) sebab kalau tidak, ia kenyal tak garing.
-Beli ikan bilis putih yg dah disiang which is nipis, tu the best. Atau pun asalkan ikan bilis nye putih fresh.