1. Ayam gaul dengan garam dan kunyit.
2. Goreng ayam, letak tepi.
3. Bawang sederhana besar 1, hiris kasar.
4. Lada merah besar 1 (atau cili padi merah 2 btg), hiris serong.
5. Tumis kayumanis, buah pelaga dan bunga lawang.
6. Tumis hirisan kemudian masukkan bumbu kuning sesudu/sikit.
7. Masukkan sos cili sikit / sesudu.
8. Masukkan kicap manis, dan air sikit.
9. Masukkan asam keping 1.
10. Perasakan dengan garam dan aji.
11. Masukkan ayam goreng dan gaul.
Version takde bumbu kuning:
1. Ayam diletak 1 sudu plastik garam, 2 sudu plastik serbuk kunyit, ginger garlic paste (4 ulas bawang putih + 1 inci halia tumbuk), 2 sudu plastik cili kering, kicap pekat (kicap tamin dark soy sauce - kicap banyak takpe) , perap 20 minit.
2. Sediakan bahan tumis : 4 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia, hiris + daun kari sikit + 3 sekawan (pelaga, lawang, kayu manis), tomato potong half
3. Tumis 3 sekawan, masukkan daun kari, kemudian bahan hirisan, masukkan tomato, masukkan ayam diperap, (jangan masukkan lebihan kicap), tutup cover periuk/ pan/ kuali.
4. Masak sampai ayam half cooked (dalam 10 minit).
5. Tambah lebihan kicap tadi. Masak sampai ayam masak sepenuhnya.