Friday, 7 April 2023

Cekodok Pisang

1.8-10 pisang mas ranum dengan 4-5 sudu gula  dilenyekkan. (boleh standby tinggalkan 1-2 pisang, jangan pakai semua kalau nak adjust nanti masih ada pisang boleh tambah)
2.Masukkan 1/2 sudu kecil garam dan baking soda, 1 sudu kecil baking powder, 1/2 cawan tepung beras dan 1 cawan tepung gandum dulu, kalau tak ok baru tambah lagi 1/2 cawan tepung gandum (tambah atau kurangkan jika perlu)
3. Rehatkan adunan 30  minit baru goreng dalam minyak banyak supaya cekodok tenggelam. Sebelum jemputkan pisang celup tangan dengan air dulu, then jatuhkan pisang 90darjah supaya bentuk elok. Kalau terlalu lembik tambah tepung, terlalu keras tambah pisang. Suhu minyak kene panas supaya tak penyek cekodok kita. Masa mula2 jangan jemputkan pisang penuh kuali sbb nanti suhu minyak jatuh.
4. Bila cekodok dah timbul tu kene golekkan selalu supaya masak sekata dan api takbole terlalu panas juga sebab nanti cepat perang tapi dalam tak masak.