Tuesday, 21 May 2019

Cornflakes Madu / Cornflakes Coklat

Cornflakes Madu:
1. 1 kotak cornflakes (paling besar tu), masuk dalam bekas dan ramas sedikit.
2. Dalam kuali, panaskan dan cairkan butter 1 buku biasa tu, 1 sudu gula, 1 botol madu. (Satu-satu stepnya ye)
3. Mix kan bahan kat kuali tu dengan cornflakes tadi dengan bijan putih 1 paket.
4. Masuk dalam cup, dan bakar supaya cornflakes mengeras crunchy dan melekat antara satu sama lain.

Cornflakes Coklat:
1. Dalam mangkuk (yg boleh masuk microwave), masukkan butter 1 sudu besar, masukkan coklat Beryl's (1kg Block size tu patah 8) Milk Compound tu dalam 5 bahagian.
2. Masukkan dalam microwave 2 minit macamtu, tengok2 jugak jangan over nanti coklat nye kering.
3. Mix kan butter dgn coklat tu betul2, then rehatkan, bagi sejuk sikit dalam 5 - 10 minit macamtu.
4. 1 kotak cornflakes medium, masukkan dalam bekas dan ramas sedikit.
5. Gaulkan coklat dgn cornflakes, masukkan dalam cup + tabur cepat almond nib. (takut coklat dah kering sangat nnt almond nib tu tak melekat kat coklat)
6. Masukkan dalam peti ais sekejap supaya coklat mengeras, then boleh simpan dalam balang kuih dah.

Tips:
- Brand cornflakes mesti kene Nestle, baru rangup.
- Untuk cornflakes coklat, tak pakai kotak paling besar sbb memang kene buat sikit2, sebab kene cepat siap. Melainkan kalau ramai yg membantu buat kuih, haaa boleh lah pakai kotak besar terus. Sebab kalau lambat je, nanti coklat dah kering susah tabur almond nib sebab nanti tak lekat. Melainkan taknak tabur apa apa atas cornflakes coklat tu.