1. 4 biji putih telur - mix laju guna handmixer (make sure bebas air, habuk, minyak)
2. Bila dah jadi macam soap, sabun buih2 gitu, boleh masukkan gula kastor gradually, masuk sikit then mix, masuk sikit then mix, sampai habis gulanya. (gula kastor 3/4 cawan, stgh cawan pun ok kot)
3. Mix sampai dia dah jadi kilat kental, bila tonggekkan, dia tak jatuh. (Dan rasa pakai jari, ada lagi tak rasa pasir2, means gula tak habis beat lagi. Tapi jangan pulak sampai overbeat meringue ni)
4. Then boleh masukkan 1 sudu tepung jagung, 1 sudu kecik esen vanilla, 1 sudu cuka , mix lagi sekejap shj.
-Ambik loyang, letak baking paper (beli yg mahal sikit special for meringue), tuang adunan, bentukkan atas baking paper.
-Panaskan oven dengan suhu 150C selama 15minit, then turunkan kepada 140C bakar selama 1jam (ikut oven, pandai2 agak, oven saya kene 100C je bakar selama 1jam 30 minit, tu pun buat cara waterbath)
-Dah siap, jangan terus bukak oven. Bukak sikit je. Biar pavlova sejuk pelan2 dalam tu dalam 15 minit baru keluarkan.
1. Keluarkan whipping cream dari peti sejuk (jenama Richs Gold Label / Value Pride, memang tinggal pukul je dah tak payah tambah gula sebab ni non-dairy whipping cream memang dah manis. goncangkan dulu kotak whipping cream ya biar particles / molecules dalam tu tak berpisah satu sama lain kalau tak nanti tak jadik bila dipukul. and make sure tak tuang whipping cream lebih dari 20% daripada bekas ya nanti melimpah pulak whipping cream keluar dari bekas. bekas kene besar sbb bila dah pukul nanti cream akan kembang sekembang-kembangnya hahaha)
2. Pukul whipping cream dengan kelajuan tinggi sampai kental.
3. Hiaskan pavlova dengan whipping cream, dan topping boleh letak strawberry, kiwi, anggur.