(timun, sayur salad, tauhu dan tempe goreng ni optional, kalau tak makan takyah buat pun.)
(tauhu tempe tu boleh gaul garam dan goreng, atau nak lagi sedap boleh ikut cara di bawah.)
Sup Kosong:
1. Masukkan air dalam periuk kecil, masukkan 3 bwg putih yg dah diketuk, kiub ayam 2, sedikit lada sulah, garam aji, didihkan dan taburkan daun bwg daun sup + bawang goreng.
Bancuhan Kerak:
Bancuhan Kerak:
1. Ambil sedikit air rebusan ayam, gaul dengan 1 cawan tepung beras, 1 biji telur, garam aji - untuk gaul dgn ayam atau tauhu tempe. (Bancuhan mestilah cair jangan pekat nanti keras)
Ayam Penyet :
1. Lengkuas 1 inci, halia 1 inci, bawang putih 5, bawang besar 3, kunyit hidup 1 inci, 1 sudu jintan manis + jintan putih + biji ketumbar (sangai dulu): Tumbuk atau blend, lebihkan pun takpe lagi sedap.
Ayam Penyet :
1. Lengkuas 1 inci, halia 1 inci, bawang putih 5, bawang besar 3, kunyit hidup 1 inci, 1 sudu jintan manis + jintan putih + biji ketumbar (sangai dulu): Tumbuk atau blend, lebihkan pun takpe lagi sedap.
(Boleh gantikan dengan bumbu kuning dan rempah ketumbar jintan.)
2. Masukkan bahan tumbuk/blend tadi ke dalam periuk berisi air, masukkan ayam dan rebuskan bersama garam aji + kiubayam 2, daun salam, daun limau purut 3 helai diracik, sampai ayam empuk dalam 15-20 minit.
2. Masukkan bahan tumbuk/blend tadi ke dalam periuk berisi air, masukkan ayam dan rebuskan bersama garam aji + kiubayam 2, daun salam, daun limau purut 3 helai diracik, sampai ayam empuk dalam 15-20 minit.
3. Angkat ayam, gaul dengan bancuhan kerak, then goreng sekejap.
Sambal Penyet :
Sambal Penyet :
1. Lada merah 5 batang, cili padi merah segenggam hijau segenggam (~30 batang), patahkan.
2. Bawang merah besar 3 (size sederhana-kecil) kupas kulit, potong 3.
3. Belacan sikit dalam 1 inci, tomato size kecil 2 dibelah 4.
4. Goreng semua sampai layu dan tos kan biar sejuk sikit.
5. Tumbuk kasar semuanya bersama ikan bilis goreng, atau boleh blendkan sahaja.
6. Tumis bahan tumbuk / blend tadi, perasakan dengan garam gula aji.