Mee Wantan Kicap
1. Celur siew pak choy dalam air didih.
Mee:
1. Celur mee wantan dalam air didih (didihkan air dgn garam dan sedikit minyak) kemudian bilas dan tos.
2. Gaulkan mee dengan 1 sudu kecil minyak bijan, 1 sudu besar kicap pekat dan tiram, 2 sudu kicap cair.
3. Taburkan daun bwg daun sup, bawang goreng dan sayur celur tadi.
Sup Wantan:
1. Didihkan air, masukkan 2 kiub ayam, serbuk lada sulah, garam aji, masukkan wantan cap fusipin dan fishcake (minyak bawang putih optional).
2. Tabur daun bwg daun sup dan bawang goreng.
*Boleh jugak goreng sedikit lagi wantan.
Cili kicap:
1. Cili padi dihiris dan digaulkan dengan kicap cair.
(Minyak bawang putih orang chinese selalu letak dalam masakan. Cincang 7 bawang putih dan goreng dengan minyak zaitun atau minyak masak biasa pun boleh)
Mee Wantan Sup Daging
Sup Wantan:
1. Didihkan air, masukkan 2 kiub ayam, serbuk lada sulah, garam aji, masukkan wantan cap fusipin dan fishcake (minyak bawang putih optional).
2. Tabur daun bwg daun sup dan bawang goreng.
*Boleh jugak goreng sedikit lagi wantan.
Cili kicap:
1. Cili padi dihiris dan digaulkan dengan kicap cair.
(Minyak bawang putih orang chinese selalu letak dalam masakan. Cincang 7 bawang putih dan goreng dengan minyak zaitun atau minyak masak biasa pun boleh)
Mee Wantan Sup Daging
- Celur sayur dan mee wantan seperti di atas.
- Goreng wantan.
- Sediakan sambal kicap.
- Buat sup daging: tumis 4 sekawan dengan bumbu putih sedikit kemudian masukkan air dan ikut step 1 sup kat atas ni, cuma gantikan je dengan daging batang pinang. Tak perlu minyak bawang putih.