Wednesday, 14 June 2017

Spaghetti Prawn Olio

1. Bawang putih 7, bawang holland 1 dicincang. Lada merah 1 dihiris serong.
2. Didihkan air, masuk garam dan minyak kemudian rebus spaghetti hingga lembut dan toskan (kurang dari 8 minit, jangan sampai al-dente sebab nanti nak menggoreng pula).
3. Panaskan minyak (kalau boleh olive oil), tumis bawang dan lada hiris tadi.
4. Masukkan udang atau seafood lain, masak sampai berubah warna. (boleh letak mushroom jugak, atau ayam, atau tempura prawn frozen tu digoreng, ikut citarasa sendiri)
5. Masukkan chilli flakes, serbuk oregano, serbuk lada putih, serbuk lada hitam sikit je, garam aji, kiub ayam (boleh letak air sedikit untuk bagi basah2 dan rencah sebati, tak letak pun takpe).
6. Masukkan spaghetti dan gaul rata.