2. Bawang putih 1 atau 2, lada merah 1: hiris.
3. Tumis bwg putih dan lada merah hiris.
4. Masuk bendi . (Now this is the tricky part. Bendi 10 batang cuci dan keringkan pakai tisu dapur dulu/biarkan bendi dalam mangkuk yg beralaskan tisu dapur dan biar mengering dulu. Kemudian baru hiris serong, perahkan lemon sedikit, dan masa stir fry kene api besar sikit. These are tips for bendi tak keluar lendir.)
5. Perasakan dengan garam dan aji. (ikan bilis dah masin so jangan letak banyak.)
6. Tutup api biarkan sekejap kemudian gaulkan bendi goreng dengan ikan bilis goreng tadi supaya ikan bilis tu rangup dan tak lemau liat. Atau boleh je skip terus ikan bilis goreng ni daripada resepi.
Bendi Goreng Bercili Telur:
1. Bawang putih 7, lada merah 5, kalau nak pedas letak 3 cili padi, ikan bilis sedikit, tumbuk/blend kasar.
2. Tumiskan, masukkan bendi, perasakan garam gula aji kiubayam.
3. Gaulkan dengan telur goreng hancur.