1. 2 sudu minyak sapi Gee + 1 sudu butter, untuk menumis 4 sekawan (kayu manis, lawang 2, pelaga 4, cengkih 4), daun pandan 2 disiat tengah dan simpul, serai dititik.
2. Dah wangi dan naik bau, masukkan bwg merah besar 1 dihiris kasar, bumbu putih (atau ganti dgn bawang putih 3, bawang merah kecil 3, halia 1.5inci).
3. Dah pecah minyak, masukkan 3/4 cawan susu cair, 3 3/4 cawan air, garam sedikit, masak hingga mendidih kemudian boleh tuang ke dalam periuk nasi.
1. 2 kiub ayam diramaskan bersama 4 cawan beras yg dah dibersihkan dan direndamkan 30 minit.
2. Tuang bahan tumisan tadi dan letakkan daun ketumbar, masak nasi macam biasa.
3. Bila nasi dah masak, buka periuk nasi dan buang segala daun kayumanis etc etc tu.
4. Titikkan pewarna kuning, taburkan gajus dan kismis goreng, tekan button cook sekali lagi.
5. Nasi dah masak sekali lagi baru gemburkan nasi guna garfu supaya nasi tak patah2.
-Untuk nasi hujan panas, just extra titikkan pewarna merah dan hijau.
-Untuk nasi beriani, cuma tambahkan serbuk rempah beriani ke dalam bahan tumisan.
-Untuk nasi serai, skip kan susu cair dalam bahan tumisan, dan tak perlukan pewarna, gajus, dan kismis.
-Untuk nasi tomato, bahan tumisan tidak perlu serai dititik dan hirisan bawang besar, cuma tambahkan 3 sudu tomato puri, taburkan kismis goreng dan bawang goreng.