1. Basuh beras, tos kan dan ukur nasi.
2. Ramaskan 2 kiub ayam ke dalam beras.
3. Masukkan santan fresh 1/2 kilo (atau santan kara 2 kotak total 400ml) berserta air. Ikut ukuran beras tadi.
4. Letak garam, daun pandan, hirisan halia dan bawang besar kemudian masak nasi.
Sambal Tumis :
1. Panaskan minyak, masukkan cili kering banyak mana kita nak sambal nasi lemak.
2. Tumis sampai pecah minyak. Tambah air sedikit demi sedikit utk masakkan cili kering tu sampai hilang bau maung cili.
3. Masukkan hirisan bawang besar dan asam keping 1, perasakan dengan garam aji dan gula.
4. Biarkan sambal seketika dulu, baru digaulkan dgn ikan bilis yg dah digoreng.
Condiments lain:
Hiris timun jepun, ikan bilis goreng, telur mata.
Ayam Goreng Berempah :
1. Ayam perap dengan bumbu kuning, cili kering, serbuk kunyit, serbuk kari, lada sulah, garam aji gula, daun kari, rempah ketumbar dan jintan.
2. Rasa dulu mana yg tak cukup boleh adjust.
3. Goreng ayam dan siap.