Sos Nasi Ayam :
1. Lada merah 7 batang, cili padi 5 batang, bawang putih size besar 1, sos cili (botol kecil) 1/2 botol, garam aji sedikit, gula 2 sudu, perahan limau kasturi 5 : blend semua.
2. Rasa sos tu dan boleh tambah mana yg terkurang (sos garam gula limau). Kalau dah cukup rasa masam manis pedas, siap.
Sup Nasi Ayam :
1. Tumis 4 sekawan dan sup bunjut, bumbu putih 2 atau 3 sudu, kemudian serbuk sup 2 sudu.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit utk nak masakkan betul2 serbuk2 tadi.
3. Bila serbuk2 tadi dah betul2 masak dan pecah minyak, masukkan ayam gaul sebati dengan rempah tadi, kemudian baru masukkan air, kiub ayam 1, garam aji, lada sulah.
3. Masak hingga ayam empuk kemudian keluarkan ayam untuk digoreng.
4. Taburkan daun bwg daun sup, dan bawang goreng.
Nasi Ayam :
1. Beras dibasuh dan tos kan air. Ramaskan 2 kiub ayam ke dalam beras dan ukur beras.
2. Masukkan sup ayam ikut ukuran beras.
3. Letakkan daun pandan yg dah disimpul dan masak nasi.
(Kalau versi nasi ayam hainan macam Chicken Rice Shop, 1 sudu butter dan 1 sudu minyak bijan, tumiskan halia 1 inci + 2 bawang putih besar ditumbuk + sedikit serbuk kunyit, sup ayam tak perlu letak serbuk sup)
Ayam Madu :
1. Madu 1/2 botol, lada merah 7 batang, cili padi 5 batang, bumbu putih 2 sudu, garam aji, serbuk kunyit - blend.
3. Perapkan dengan ayam tadi dan goreng (boleh pakai airfryer lagi tak kecah dapur).
*kalau ayam blackpepper: gaulkan ayam dgn kicap pekat, sos blackpepper tiram, dan aji sedikit dan airfry
*boleh refer ayam madu air fry juga