1. Sediakan 1 cawan beras pulut, 1 cawan santan, 4 sudu besar gula, sedikit garam, daun pandan carik dan simpulkan, air bancuhan tepung jagung, mangga manis, bijan.
2. Rendam beras pulut semalaman. (paling kurang 4jam)
3. Kukus beras pulut 30minit, dalam periuk lain panaskan santan pakai api kecil dan masukkan gula garam daun pandan, kacau, dah mereneh tu tutup api.
4. 1/4 kuah santan tadi gaulkan dengan beras pulut.
5. Lebihan kuah santan tu mix dengan air bancuhan tepung jagung, siap.
6. Hidangkan pulut dengan mangga, bersama kuah santan dan tabur sedikit bijan di atasnya.
*kalau pakai 1 santan kotak, tambah 1 kotak air
*kalau taknak rendam boleh je masak pakai rice cooker, air sama level dgn beras. then masa cooked 1st time tu boleh bukak periuk nasi dan gaulkan dgn kuah santan, tekan cook lagi skali, DAN JANGAN BUKAK kalau dah cooked 2nd time tu, tunggu 30 minit baru bukak insyaAllah dah masak tu.

