Panaskan oven dalam 170C selama 20 minit.
1. Kuning telur 3 biji, gula kastor 20gram, whisk.
2. Minyak jagung 35ml, esen vanilla 1 sudu kecik, susu segar 60ml, whisk.
3. Tepung kek 60gram (2 sudu besar tepung jagung, 3/4 cawan tepung gandum, diayak), 15gram tepung kastard, 1 sudu kecik baking powder, semua diayak, kemudian whisk. Ketepikan.
4. Putih telur 3 biji (bekas kering dan tak berhabuk), garam suku sudu kecik, mix sampai berbuih macam sabun mandi dalam bathtub (until foamy), masukkan gula kastor 45gram sikit mix sikit mix. Mix sampai kental berkilat kalau terbalikkan, takkan jatuh.
5. Masukkan ke dalam bekas yang di-whisk tadi sikit demi sedikit, kaup guna spatula (kaedah kaup balik).
6. Masukkan dalam bekas (paper cup je) guna cedok ice cream tu.
7. Bakar 140C dalam 20-30 minit (based on oven memasing).
1. Masak susu segar dalam 200ml, masukkan tepung kastard 1 stgh sudu besar, gula kastor 3 sudu besar.
2. Gaul sebati. Dah mula mendidih boleh tutup api. Ketepikan.
3. Whipping cream 1 cawan (jgn lupa shake dulu lepas kluar dari peti ais), gula aising 1 sudu plastik (sederhana besar), whipped sampai kental.
4. Masukkan whipped cream tadi sikit sikit ke dalam susu segar kastard tadi. Gaul dan kaup guna spatula.
1. Chiffon cake bila dah siap bakar, jangan terus keluarkan dari oven. Bukak pintu oven sikit je, dah lama baru kluarkan. Dan biarkan cake sejuk.
2. Lubangkan tengah cake, tabur sikit gula aising sebagai hiasan, dan masukkan kastard filling tadi.

