Wednesday, 14 June 2017

Sticky Caramel Chicken Wing / Ayam Panggang

1. Bawang putih 3 ulas, 1 inci lebih halia - tumbuk .
2. Guna non-stick frying pan, panaskan minyak, tumis bahan tumbuk.
3. Masukkan kepak ayam. (Masak dalam 5 minit, terbalikkan ayam skali skala)
4. Kepak ayam dah agak masak sikit, masukkan kicap manis pedas mahsuri 2 sudu, sos tiram 1 sudu, madu 1 sudu. Kacau kejap.
5. Tutup cover. Biar dalam 15 minit dengan api kecik. Sekali sekala terbalikkan kepak ayam.
6. Boleh adjust dengan garam gula. Siap. Angkat.

Ayam Panggang:
1. Ayam dada lumur dengan asam jawa sedikit shj untuk hilangkan bau ayam.
2. 6 ulas bawang putih 2 inci halia ditumbuk.
3. Perap ayam dengan bahan tumbuk , kemudian masukkan sos tiram, serbuk lada hitam, sedikit madu dan garam (sikit gila sebab sos dah berasa, taknak letak pun takpe).
4. Bakar pakai non stick frying pan tutup pakai cover.