Tuesday, 13 June 2017

Ayam Masak Berlada Merah/Hijau

1. Ayam gaul dengan garam dan kunyit.
2. Goreng ayam, letak tepi.
3. Bawang merah sederhana besar 2 ulas, bawang putih 2 ulas biasa, 5 atau 6 batang lada hijau, 4 batang cili padi hijau, 2 inci halia, tumbuk atau blend kasar.
4. Tumis. Perasakan dengan garam dan aji.
5. Masukkan asam keping 1 / air asam jawa sikit.
7. Bawang merah sederhana besar, hiris kasar. Masuk dalam tumis.
8. Masukkan ayam goreng, dan gaul.

(boleh masukkan sos tiram sikit, bole letak gula sikit jugak ikut citarasa masing2, saya masak tak suka letak gula, tapi just for this menu and sambal tumis sahaja saya akan letak gula)

*kalau nak ayam berlada kita tu nampak warna merah or hijau terang menyala (haha), bahan blend tu prepare lah banyak sikit dan, sos tiram n gula tu takyah letak pun takpe. gula pun akan menggelapkan warna masakan kita