1. Masuk dalam periuk : 1 tin susu pekat manis, 1 tin susu cair, 1 tin air sejuk, 1 sudu tepung jagung.
2. Kacau atas api dalam 5 minit.
3. Sejukkan. (make sure dah betul sejuk bancuhan tu baru proceed next step)
4. Masukkan 1 sudu ovalette, 1 penutup esen vanilla.
5. Mix bancuhan pakai mixer dengan kelajuan tinggi. (mula mula nampak sikit, tapi lama lama makin kembang, gebu dalam 20 minit)
6. Masukkan flavour yg kita nak. Kacau.
7. Masuk dalam bekas kemudian masukkan ke dalam freezer.
Ice-Cream Batang :
1. 1 tin susu sejat, 1/2 tin susu pekat, 4 tin air, garam 1/2 sudu kecil (sikit je)
2. Masak sampai mendidih.
3. Masuk tepung jagung 1 1/2 sudu besar (bancuh dengan air sikit)
4. Biarkan sejuk . Sediakan plastik aiskrim.
5. Lenyek dan ratakan choki2 dalam plastik.
6. Masukkan bancuhan tadi . Tinggalkan sikit ruang dan ikat.
7. Masuk freezer 5/6 jam.