Tuesday, 13 June 2017

Ayam / Sotong Goreng Tepung Crispy

Tepung :
- Gandum : Beras - 4 : 5 sudu (boleh masuk tepung jagung 2 sudu)
- Serbuk lada putih, garam, aji

Ayam Perap:
- Cili boh : Bumbu putih - 4 : 4 sudu
- Garam, aji
- Serbuk kunyit
- Serbuk lada putih
- Telur 1

- Perap ayam, salut dengan tepung, goreng.

kalau sotong :
-keringkan air sotong , (letak kat penapis supaya air sentiasa keluar, letak cuka epal supaya sotong kecut dan kluarkan lagi air sotong, dan kemudian letak sotong atas tisu dapur biar serap air sotong)
-perap dgn garam aji, 1bawang putih tumbuk, sedikit lada sulah, selama 10 minit.
-gaul dgn serbuk kunyit tambah kari sikit pun boleh
-bahan salutan : telur 1 biji jangan pukul beriye hanya nak sebatikan kuning dan putih je,
-gaul dengan garam , nisbah tepung (gandum:beras:jagung = 1:2:1)
-makesure luar dalam tersalut supaya tak letup2 masa goreng, and goreng masa minyak betul panas, and tkboleh goreng terlalu lama nanti sotong keras atau liat

Version Tepung Bistari:
Gaul je ayam dengan tepung bistari tu dengan air - jangan basah sangat jangan kering sangat, texture melekit gitu. (takperlu perasa semua sebab tepung dah siap ada perasa dah) Perap lagi lama lagi sedap. Bila nak goreng tu, pastikan minyak dah panas betul2, kemudian kecikkan api dan masukkan ayam tadi tu salut dengan tepung bistari tu lagi (boleh tambah tepung beras n gandum sedikit)